Bad och stränder i Grekland

Kyra Panagia på Karpathos.Längs Greklands 13 676 km långa kustlinje finns tusentals stränder att välja mellan. Om man kombinerar denna mångfald med ett kristallklart och turkosfärgat hav förstår man varför Grekland har så stor dragningskraft.

Då man kommer ut bland öarna, eller runt Peloponessos, slås man direkt av det kristallklara vattnet. När du ligger där med snorkel och cyklop är det svårt att förstå att Medelhavet är ett av världens smutsigaste hav. Ute på öarna är vattnet dock i regel rent och klart. Att ta med sig snorkel och cyklop är ett måste. Det är naturligtvis inte som Stora Barriärhavet i Australien, men jämfört med svenska vatten är det ett paradis.

Nästan alla öar har fina stränder, vissa öar kanske bara har en enda fin strand, medan andra kan vara nerlusade av dem. I karaktär är stränderna också olika, en del är begåvade med klappersten medan andra kan stoltsera med bakpulverfin sand. Färgen kan även den vara olika, på Santorini och Nisyros hittar du stränder med både svart och röd sand.

Den enda ö jag känner till som helt saknar stränder är Kastelorizo. Där badar man från badbryggor i hamnen i stället. Fungerar bra det också.

Bilden överst på sidan är från Kyra Panagia på Karpathos »

Agia Anna på Naxos.

Agia AnnaNaxos är en av Greklands många fina stränder.


Voidokilia. Peloponessos.

Voidokilia är den vackraste strand jag har sett. Den finns på Peloponessos.


En egen strand vill ju många ha och letar man ett tag så finns den där. Gillar man inte sand finns det alltid klippor att ta till. Eller varför inte en egen lagun att ligga och plaska i, finns bland annat på Koufonissi.

Roligast är att hyra en moped och leta reda på de riktigt ensliga vikarna. Packa ryggsäcken full med frukt, vatten och böcker och sen leka Robinson för en dag.

Mina personliga favoritöar när det gäller fina stränder är Naxos, Skiathos, Koufonissi och Milos. Bästa klippbaden finns på Milos, Sifnos och Amorgos. Finast vatten finns på Skopelos och Karpathos. Tycker jag. Störst mångfald finns så klart på Kreta. Där ligger paradisstranden Elafonissi.

Jag är barnsligt förtjust att se och fotografera stränder uppifrån. Det blir så mycket vackrare från ovan. Mina 10 favoritstränder från ovan är:

Myrtos på Kefalonia »
Apela på Karpathos »
Porto Katsiki på Lefkas »
Katergo på Folegandros »
Mylopotas på Ios »
Hovolo på Skopelos »
Vathy på Sifnos »
Tsigrado på Milos »
Smugglers Wreck på Zakynthos »
Voidokilia på Peloponessos »

Kalimera beach. Skopelos.

Kalimera beach är en favorit när det gäller "hemliga" stränder.
FLER TIPS INFÖR RESAN

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Nudism i Grekland »
Bästa strand »
Veckans strand »
Öluffa i Grekland »
Bilder från Grekland »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera